Burkar av minnen och minnesmaskiner Kontrasten är total. Från högsommarljus i det pastorala jordbrukslandskapet i Västertjäl öster om Sidensjö kliver jag in bakom ett svart draperi in i det helt mörklagda utställningsrummet på Galleri Konst & Kamera. Mörkrummet vore nog här mer relevant att säga. Ljuset från fönstergluggarna slår emot mig som exponeringar ut mot landskapet. Men någonting bryts i ljusbilderna, en mosaik av färger och former som man först på nära håll ser är glasburkar som staplats upp och som täcker fönstren.
Glasburkarna innehåller otaliga småting, både igenkännbara och helt främmande små fragment från vardagen som Marianne Saapunki sparat och förslutit under lock. Utan beskrivning eller katalogisering av innehållet i burkarna blir det hela en hemlig mix av allt möjligt både organiskt och konstgjort som vi brukar ha omkring oss, till synes det skräp och bråte som brukar hamna i små askar och lådor längst ned i något förråd. Om det kommer så långt och inte redan hamnat i sopkorgen. Man kan hitta ljusstumpar, trasiga och utdragna kassettband, frimärken, godispåsar, pusselbitar, skärvor, meddelanden, pappersbitar, hygienartiklar, omslagspapper, tidningsurklipp, löständer, plastgrejer, tabletter, olika former och typer av kort, torkade frukter och växter, plastleksaker, osv. osv. Framför ett större fönster står burkar uppstaplade från golvet och uppåt täckande halva glasrutan, som ett växande skafferi av materialiserad erfarenhet. Med titeln ”In The Mind´s eye” förstår vi att allt handlar om minnet, en installation med konserverade minnen och ögonblick. Alla som sparat något i en glasburk och håller upp den mot ljuset förstår den egendomliga mystik som svävar kring det sparade. Nu vet vi inget om den personliga betydelsen i Marianne Saapunkis privata objektsamling. Det man slås av i installationen är mera det allmänna behovet av eller manin i sparandet, hur allt vi berör och genomströmmas av i vardagen blir bitar av oss själva, något som osynligt får våra fingeravtryck. Ett sätt att hålla kvar oss som hela människor är att bevara tingen omkring oss, annars splittras vi och förlorar sammanhangen... Den knappa informationen i utställningen, egentligen består den bara av titeln, lämnar också utrymme för andra synvinklar. Lämnar vi det psykologiska därhän skulle man kunna se installationen som ett sorts iscensatt metaprojekt om bild och framkallning, med det mörklagda rummet, och dagsljusets exponering av objekten genom fönstren. Det understryks även av några hårt bearbetade fotoutskrifter av burkar på väggarna, som om de skruvats av alla grådagrar tills bara den minsta blixtsnabba reflexen av en bild återstår. För återigen, hur mycket är det egentligen vi ser i ett minne?
Åke Hultmans minnesmaskiner Om inte namnet Daguerre varit skyddat skulle också galleriet ha haft det som namn. Nu blev det Konst & Kamera, ett forum som underförstått riktar in sig på utställningar med konstnärligt fotografi. Än så länge handlar det om en utställning varje sommar, och ett sådant snävt program gör också att ambitionen riktar sig mot det speciellt udda och utstickande. Marianne Saapunkis installation passar onekligen väl in i det sammanhanget. Utställningen pågår formellt till 15 augusti, men eftersom den inte plockas ned förrän vid månadsskiftet finns det faktiskt ytterligare tid för besök i överenskommelse med galleriet. Vill man veta mera om Daguerrotypi kan man gå in på Åke Hultmans fotohistoriska hemsida: www.daguerre.info.se Text och foto: Jan K Persson
|